2015. sze 02.

Döntetlen? Lendület vagy rutin?

írta: Ruzsinszki Ádám
Döntetlen? Lendület vagy rutin?

11dzsudzsak_roman_gol.jpgA magyar foci egyik legnagyobb kérdése jelen pillanatban a pénteken ránk váró románok elleni selejtező mérkőzés végeredménye. Minden fórumon láthatunk olyan képeket, vicceket ahol azt szeretnék a szurkolók, hogy csak a románokat verjük meg, a többi nem számít. Tudjuk azt is, hogy ha a románok elleni mérkőzés végeredménye úgy alakul, akkor akár csoportelsők is lehetünk. Abba bele sem merünk gondolni, hogy mi lesz, ha vereséggel végződik a mérkőzés és azt hiszem erről egyelőre nem is érdemes beszélni. Az biztos, hogy ha nem szerzünk pontot most pénteken, akkor már csak a győzelem lesz elfogadható a jövő heti selejtező mérkőzésen Észak-Írország ellen. Foglalkozzunk egyelőre a soron következő meccsel, és ne akarjuk fejbe lejátszani az összes hátra lévő selejtező mérkőzést. Tudjuk, hogy a győzelemmel nagy lépést tennénk a továbbjutás felé. Vereség mellett pedig tudjuk, hogy már nem nagyon hibázhatunk. Természetesen nagyon sok függ attól is, hogy a többi mérkőzés hogyan alakul. Azokra nekünk túl nagy ráhatásunk, és túl nagy beleszólásunk nincs. Az is lehet, hogy a görögök feltámadnak és végigverik a mezőnyt (esély meg van rá, a játékosállományuk meg van ehhez).

Mi a helyzet akkor, ha döntetlennel végződik a mérkőzés? A szurkolók győzelemről álmodnak, a játékosok győzni akarnak. Ennek ellenére érdemes számolgatni, hogy mi a helyzet döntetlen esetén. A románok és közöttünk meg marad a hárompontnyi különbség. Ha Észak-Írország is döntetlent játszi, akkor a különbségek nem változnak, hiszen az első négy csapat ikszelt. Ez az eset a mi malmunkra hajthatja a vizet, hiszen mi a csoportelső és egyben legjobb formában lévő csapat elleni mérkőzésen leszünk túl úgy, hogy nem romlottak a továbbjutási esélyeink. Amennyiben az észak-írek győznek, azzal nagy lépést tehetnek a második hely megszerzése felé, ami automatikus továbbjutást eredményezhet számukra. Viszont ha hetedikén megverjük őket azok után, hogy negyedikén megverték Feröer-szigeteket, akkor az utolsó előtti fordulóban simán megelőzhetjük őket, hiszen ők a görögökkel játszanak, amely mérkőzés egyáltalán nem lesz lefutva.

Ha Feröer nyer, akkor beszállhat a harmadik helyért vívott harcba. Kicsit érdekes ezt leírni és belegondolni is, hogy a feröeri foci már itt járhat, de ezek a tények. Nézzük meg az izlandi focit és ne csodálkozzunk.

Tehát összességében nem kell majd vészharangokat kongatni akkor sem, ha döntetlent érünk el hazai pályán a románok ellen. Természetesen minden szurkoló hazai sikert vár, és annak szorít.

11bernd_storck.jpgAzzal viszont érdemes számolni, hogy nekünk az utolsó fordulóban Görögországban lesz a záró mérkőzésünk, ahol vagy egy becsületükért küzdő görög válogatott lesz az ellenfelünk, vagy egy átalakult és jó formában lévő csapat. Mind a két esetben nagyon nehéz dolgunk lesz, tehát érdemes arra koncentrálni, hogy a soron következő három mérkőzésen kell megszereznünk azokat a pontokat, amikkel bebiztosíthatjuk a továbbjutást.

Nézzük át, hogy Bernd Storck keretében milyen változások voltak a Dárdai féle kerethez képest, illetve tegyük fel a kérdést magunknak, hogy milyen kezdőt szeretnénk látni a soron lévő kettő mérkőzésen.

Kettő dolog borzolta a közhangulatot a keretszűkítés után. Az első, hogy a magyar góllövőlistát vezető Böde Dániel nem fért bele a szűkített keretbe. Erről több fórumon nyilatkozta a szövetségi kapitány, hogy sokat gondolkoztak ezen a döntésen, és biztos benne, hogy jó döntést hozott Dani kihagyásával. A másik érdekesség a fiatalok meghívása a keretbe. Azt nagyon jól tudjuk, hogy Storck ismeri az utánpótlásunk helyzetét, a játékosaink képességét. Nyilván biztosak lehetünk abban is, hogy ezok a fiatal játékosok helyt tudnak állni a felnőttek között is. Gondolom mindenki tudja, hogy kikről van szó: Nagy Ádám (Ferencváros), Botka Endre (Honvéd), Kalmár Zsolt (RB Leipzig).

Tegyük fel a kérdést magunknak, hogy milyen típusú játékosokat szeretnénk a pályán látni a románok ellen? A védelemben milyen típusú játékosok lennének hasznosabbak? Mi szolgálhatja jobban a védekezésünket, támadásainkat?

A védekezés több dologból áll össze, és szinte az egész csapat részt vesz benne. Mégis a legnagyobb feladat a hátvédekre hárul. Kettő fontos dolgot szoktak mindig kihangsúlyozni egy védő esetében. A beíveléseket jól tudja hatástalanítani, azaz jól fejelő, magas, erős védők legyenek. A másik, hogy a helyezkedésükkel és gyorsaságukkal a földön vezetett támadásokat jól tudják megszűrni. Nyilván sok más is közre játszik egy védő esetében, de ez a két fontos dolog előtérbe helyezésével kell elgondolkoznunk, hogy kik lehetnek a legalkalmasabbak arra, hogy kezdők legyenek. Nyilván a nyomás, és az elvárás is nagyon magas ezen a mérkőzésen, így mentálisan is erősnek kell lennie mindenkinek, hogy ne remegjen meg a láb. A védelem esetében lehet érdemesebb egy ilyen tétmeccsen a tapasztalt játékosokra támaszkodni. Így ott én nagy meglepetésre nem számítok, szerintem a megszokott emberekhez fog hozzányúlni a szövetségi kapitány.

11gera_golja_finn.jpgKözéppályán viszont már másképpen gondolom. Szerintem sokkal fontosabb lehet az, hogy egy sokat mozgó, sokat robotoló, jól védekező és ebből gyors támadásépítésre alkalmas középpályánk legyen. Itt nem féltétlenül ragaszkodnék a Dárdai féle csapatban megszokott emberekhez. Én szívesen nyúlnék hozzá Nagy Ádámhoz, akinek a játéka engem Besic játékára emlékeztet. Sokat jár hátra labdát kérni, sokat passzol, sokat fut a labdával. Nem véletlen az sem, hogy ki tudja szorítani a Fradi csapatkapitányát a keretből. Én inkább egy ilyen Nagy Ádám féle sokat mozgó, mindenhol ott rohangáló, sokat zavaró játékost tudnék elképzelni a románok ellen. Passzaira nem nagyon lehet panasz, lelkesedése pedig egyedülálló. Nem véletlen, hogy a tavalyi szezon végén bekerült a csapatba és azóta szinte minden bajnokin végigjátszik. Ha a mély vízbe dobás után ilyen jól helyt tudott állni egy Fradiban, amely csapatnak a média és a szurkolók is sokkal nagyobb figyelmet szentelnek, akkor szerintem nem lesz baj egy selejtező mérkőzésen való szereplés sem.

Szerintem jó döntés lenne a középpályán a tehetségesebb fiatalokat beépíteni a csapatba, ahol a rutinosabb játékosokkal kiegészülve egy kellemetlen gerincet tudna alkotni a románok számára.

A támadó szekcióban túl nagy kérdés nincs. Nagyon jó formában lévő csatáraink vannak. Nagyon mellé lőni nem lehet ezen a poszton. Minden döntést alá lehet támasztani. Itt mégis Nikolics Nemanja játékát várom, hiszen tényleg jó formában van a lengyel bajnokságba frissen igazolt csatár. Szalai Ádám játéka a rutinja miatt lehet indokolt. Németh Krisztián formája sem kérdéses. A szélső játékunk esetében Dzsudzsák Balázs kihagyhatatlan a csapatból. Ő képes bármikor egy-egy olyan villanásra (gondoljunk csak a románok elleni első mérkőzésre), ami eldöntheti a mérkőzést.

Ezzel nagyjából meg is van a gerince a csapatnak. Természetesen mindenkinek meg vannak a saját favoritjai, és a saját elképzelése a kezdő csapattal kapcsolatban. Abban viszont egyet értünk, hogy bármi is lesz a kezdő csapat, és bárkit is cserélnek be, ha győzelem a vége, akkor nem számít semmi. De ebben az esetben azt is meg kell fogadnunk, hogy ha vereség lesz a vége, akkor a pozitívumokat kell megragadni, és arra támaszkodva győzelmet kell elérnünk az észak-írek ellen jövő héten.

Számotokra mi lenne a legjobb kezdő csapat, és kiket vetnétek be a mérkőzés közben? Kitől vártok jó játékot és miért?

Ruzsinho da Costa

Szólj hozzá