2015. aug 19.

Magyar góllövők nyomában!

írta: Ruzsinszki Ádám
Magyar góllövők nyomában!

11puskas.jpgMég  mindig az ötödik forduló statisztikáit boncolgatjuk. Beszámoltunk a hét válogatottjáról, és most beszámolunk a góllövőkről is. Az utolsó fordulóban lejátszott hat mérkőzésen összesen 13 gól született. Ez meccsenként éppen csak több, mint kettő gól. Ez sajnos szerintem nem igazán jó hír, mivel a meccsenkénti elfogadható átlag az valahol 2,5-3 gólnál van. Az elfogadhatót itt nem arra értem, hogy ez alatt biztosan rosszak a meccsek, de azért mégiscsak a gólokra irányul a mérkőzés. A jó összefoglalóban is a sok gólt szívesebben nézi az ember, mint a sok helyzetet.

Összehasonlításképpen a negyedik fordulóban összesen 20 gól született, átlagban 3,33 gól. Harmadik fordulóban 18 gól és 3-as gólátlag. Tehát kijelenthetjük, hogy az utolsó forduló messze elmaradt az eddig megszokottól. Ami jó hír viszont, hogy egyetlen 0-0-as eredmény született az eddigi harminc mérkőzésen. Tehát azt nagy biztonságban ki merjük jelenteni, hogy ha leülünk megnézni egy nb1-es meccset, akkor azon lesz találat. Ezzel nagyon sok más, nálunk magasabban jegyzett bajnokságot megverünk.

Nézzük a született gólok külföldi-magyar arányát a bizonyos fordulókban. Kezdjük a legutolsóval, ahol bár kevés gól született, ennek ellenére igen magas arányban szerezték azokat magyar játékosok. Azt már tudjuk, hogy összesen 13 gól született, amiből 12 gólt magyar játékos ért el. A Honvéd játékosa Youla volt az egyetlen nem magyar gólszerzője az utolsó fordulónak. Ezzel a teljesítménnyel egyébként az idegenlégiós helyet is tudott magának szerezni a hét válogatottjába is. Tehát az ötödik fordulóban több, mint 92%-ban szerezték magyar játékosok a gólokat.

További fordulókban ugyan ez a statisztika a következőképpen alakult:

Negyedik forduló: összes gól: 20 magyar játékosok által szerzett gólok: 14 (öngólok is számítanak), külföldiek által szerzett gólok száma: 6 – magyarok gólok aránya: 70%

Harmadik forduló: összes gól: 18, magyar: 14, külföldi: 4 – magyar arány: 78%

Második forduló: összes gól: 18, magyar: 13, külföldi: 5 – magyar arány: 72%

Első forduló: összes gól: 12, magyar: 8, külföld: 4 – magyar arány: 67%

Az egyértelműen kijelenthető, hogy fordulóról fordulóra egyre nagyobb a magyar játékosok által szerzett gólok aránya. Ez egyrészről köszönhető az MLSZ új szabályrendszerének, illetve annak, hogy sokat fejlődtek a hazai támadók. Hiszen így is lehet a csapatokban külföldi, de mégis sok magyar támadó van, tehát nem a támadókat helyettesítik külföldiekkel.

Ennek megfelelően a góllövő tabellát is magyar vezeti, Böde Dániel 6 lőtt góllal.

A magyar foci igazi erőmérője viszont válogatott szinten lesz. Ott kell tudnunk fejlődést felmutatni, esetleg európai selejtezőkben. Akkor mondhatunk majd igazi fejlődést magunkénak, ha minden évben lesz egy főtáblásunk. Tehát még van hova fejlődni, senki sem dőlhet hátra és elégedhet meg magával, hiszen messze még a cél.

Ruzsinho de Costa

Szólj hozzá